Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Saga Kranjčar: Niko od Harryja do Harryja

niko kranjčar (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
28.09.2013.
u 19:00

Tata Cico: Bijeg od Blohina spas je za karijeru moga sina! U Kijev se više nema namjeru vratiti..., donosi Max!

Znate li da je Niko Kranjčar već treći put u karijeri ostvario transfer u “sudačkoj nadoknadi” prijelaznoga roka? Bilo je tako i kada je iz Hajduka prelazio u Portsmouth (31. kolovoza 2006.) za 4,5 milijuna eura, zatim kada se iz Pompeya selio u Spurse (1. rujna 2009.) za 2,8 milijuna eura, te sada, pri posljednjem prijelazu, iz kijevskog Dinama u QPR, piše sportski tjednik Max!

Malo je, međutim, poznato kako je Niko ovoga ljeta bio najprije pred vratima moskovskog Spartaka, ali je transfer spriječila ozljeda, a potom i berlinske Herthe. No, nekako istodobno sa zanimanjem Nijemaca pojavio se interes QPR-a, a tada je presudio Nikin prijateljski odnos s Harryjem Redknappom.

Kao što je poznato, ugledni engleski trener već je dva puta posezao za Nikom tražeći u njemu čovjeka za naslovnu ulogu, glavnoga kreatora igre. Tako je bilo u Portsmouthu, a potom i u Tottenhamu, kada je Niko bio privremeno preuzeo rolu tada ozlijeđenoga Luke Modrića.

Ali, zašto je Niko na vrhuncu karijere odabrao bijeg iz Kijeva, umjesto Europske lige - englesku drugu ligu, najdulje ligaško natjecanje na svijetu s čak 46 kola?

– Niko je donio pravu odluku - kaže tata Zlatko Kranjčar.

– Jesam li mu to i savjetovao? Ne, nije me ni pitao, on sam odlučuje o tim stvarima. Ja sam znao da pregovara s QPR-om, a tek dva sata nakon što je potpisao, javio mi je da je posao zgotovljen.

Surkis je bio za njega

Presudio je odnos s Blohinom?

– Da, Niko je osjetio da nije u trenerovim planovima, Blohin ga nije akceptirao, kao ni neke druge igrače, i logično je bilo tražiti novi klub. Niko je sada na posudbi do ljeta, s opcijom otkupa ugovora, što bi bilo najbolje za njega. On je i sada već želio da ga Englezi otkupe, jer se nema namjeru vraćati u Kijev. Iako je Surkis bio za njega i prošloga ljeta je inzistirao da dođe, Blohin je imao sasvim drugačija razmišljanja – dodaje Cico.

Niko se ovoga ljeta, baš uoči starta ukrajinske lige, teško ozlijedio. Puknuo je mišić uslijed nadljudskih napora kojima je diktator Oleg Blohin podvrgnuo igrače poslavši ih na trkački uspon na neko brdo iznad Kijeva.

– Blohin je ruska škola, ima metode stare četrdeset godina, stavlja se u ulogu velikoga Lobanovskog. A nogomet je u međuvremenu evoluirao, treba se znati prilagoditi igračima – kaže tata Kranjčar.

Nemate ipak dojam da je Niko selidbom u drugu ligu napravio korak unatrag?

– Evo, to je ono što mi smeta, što se stalno dovodi u pitanje Nikina karijera. A ona je uvijek išla uzlaznom putanjom, ona je sjajna. Niko je, odigravši gotovo 80 utakmica za reprezentaciju, opravdao svoj talent. I sada, kada vi govorite o drugoj ligi, on je tamo otišao zato što ga je Harry zvao da mu pomogne vratiti se u Premiership i zato što će tamo igrati. Ako je i bilo zastoja u karijeri, razlog su bile samo ozljede – naglašava Cico.

Ali, nije ni kod Redknappa uvijek bilo bajno, znao ga je dosta zapostavljati u Tottenhamu?

– U kampanji za Ligu prvaka, pa i u njoj, Niko je igrao dosta, a poslije je bio ozlijeđen. Kada se vratio, na njegovoj poziciji bio je Gareth Bale. I sada Harry postupno uvodi Niku u igru, ne želeći riskirati novu ozljedu. A društvo u QPR-u već je poznato, tu je Kamerunac Assou-Ekoto, s kojim je Niko igrao u Tottenhamu – zaključio je Zlatko Kranjčar.

Harry Redknapp je protekloga ljeta uložio u pojačanja 11 milijuna eura, kompletiravši momčad vrijednosti od čak 66 milijuna eura. QPR tako figurira kao glavni favorit tog maratonskog natjecanja.

Povijest odnosa Harryja Redknappa i Nike Kranjčara ipak će otkriti i nekoliko pukotina. Najbolja Nikina sezona na Otoku bila je 2007./2008, kada je Pompey senzacionalno osvojio FA kup i na putu prema trofeju izbacio Manchester United, s Cristianom Ronaldom i Rooneyem u sastavu, i to na Old Traffordu (1:0). Portsmouth je u finalu kupa na Wembleyu svladao Cardiff 1:0, a Niko Kranjčar u toj je utakmici odigrao svih 90 minuta. Tada je postao prvi Hrvat koji je podigao pobjednički trofej u finalu najprestižnijega engleskoga nogometnoga natjecanja.

Niko je u tri godine u Spursima u svim natjecanjima odigrao 42 utakmice i postigao 11 pogodaka. Prešao je netom nakon katastrofalnog poraza hrvatske reprezentacije na Wembleyu od Engleza 1:5 i debitirao protiv Manchester Uniteda. Odmah je izgubio 1:3, potom od Chelseaja 0:3, ali u nastavku sezone se konsolidirao i s Tottenhamom dohvatio četvrto mjesto i povijesni plasman u Ligu prvaka.

Liječenje u Los Angelesu

Najbolju utakmicu za Spurse odigrao je 16. prosinca 2009. godine kada je s dva pogotka torpedirao milijunaše iz Manchester Cityja. Ukupno je u toj sezoni postigao devet pogodaka, što mu je bio najbolji učinak u Engleskoj. U finišu te sezone teško mu je ozlijeđen gležanj pa se liječio dva mjeseca, među ostalim i u klinici u Los Angelesu.

Nažalost, baš u sezoni kada je Tottenham debitirao u Ligi prvaka, Redknapp se ohladio od Nike i bjesomučno forsirao Garetha Balea, tada nadolazeću zvijezdu Spursa. Harry je Niku vidio na lijevoj strani veznoga reda, a upravo je s te strane nadirao moćni Velšanin ostavivši Niku na samo 21 nastupu za Spurse u cijeloj sezoni. U sljedećoj je igrao još manje, samo 18 i zabio samo jedan gol. Bio je to znak da hitno mora iz Londona. I tada se ukazao spasitelj Surkis...

Zbog Harryja, ozljeda i Blohina patila je i Nikina reprezentativna karijera. Posljednju utakmicu za vatrene odigrao je protiv Srbije u ožujku ove godine, kada se i ozlijedio, a posljednji pogodak datira još iz studenoga 2010. godine kada je zabio Maltežanima u Zagrebu. Jedna od Harryjevih zadaća je i osposobiti Niku za Štimca. Sada mu je potrebniji nego ikad.

>> Niko Kranjčar potpisao za engleskog drugoligaša QPR

>> Redknapp: Kranjčar je fantastičan igrač, sretan sam što ga imam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije